Strahovské sprinty 2023

Propozice   Výsledky 

Fotografie Kristýna Matoušková  /  Viktorie Kroupová  / Kateřina Sommer  /  Eliška Borkovcová

V sobotu 16. prosince proběhnul na historickém místě vzniku paraplaveckého programu finálový závod pohárové série Strahovské sprinty. Bazén Strahov se vyléval z břehu energií 130 plavců ze 17 klubů a tří zemí (ČR, Slovensko, Rakousko). Nejmladší plavkyní závodu byla čtyřletá Michelle Těšíková (ve vloženém závodě) a nejzralejším plavcem startovního pole byl 60letý Marian Javor. Bodový přepočet German Paralympic Point Score System nám umožňuje přepočíst výkony plavců různých typů postižení na bodovou hodnotu, a tak závodí společně plavci tříd S1-14, které závodí v rámci World Para Swimming na paralympijských hrách (pohybově S1-10, zrakově S11-13 a mentálně postižení S14). Strahovský víceboj (vyhlášený dle bodového součtu za všechny disciplíny z programu) ovládnul ve třídách SM1-4 Tomáš Hlavinka a ve třídách SM5 – 14 David Kratochvíl.

V kategorii nejmladších žáků do 10 let zvítězil celkově Lukáš Páv před Johankou Čipižákovou, oba z pořádajícího klubu PARA PLAVÁNÍ PRAHA z.s. V žácích obsadili stupně vítězů tři plavci z projektu Paralympijské naděje – Gwyneth Kate Ulrich a Eda Prokop též z domácího klubu a bronz získal Matěj Staša z SK KONTAKT KARLOVY VARY. Juniory i muže Open ovládnul podle očekávání letošní mistr světa z kraulové čtyřstovky a současný nejlepší český paraplavec David Kratochvíl z PK Tachov. V juniorech skončila za ním Alex Borská z Ústecké akademie plaveckých sportů, odchovankyně domácího pražského klubu, která ve 14 letech splnila limit na paralympiádu. V Open kategorii skončil za Davidem dosud bezkonkurenční Arnošt Petráček, který se též pilně připravuje na paralympiádu v Paříži. Bronz získal další český paralympionik Tadeáš Strašík, též z Ústí a původně z klubu PARA PLAVÁNÍ PRAHA. Ženy Open patřily slovenským reprezentantkám z klubu Dolphins Bratislava – první místo získala paralympionička Tatiana Blattnerová, třetí její kolegyně Karina Petrikovičová (obě zrakově postižené plavkyně) a mezi ně se vklínila česká reprezentantka Vedny Dušková z SK KONTAKT KARLOVY VARY, též plavkyně se splněným limitem na Paříž.

Ceny nejlepším plavcům předávali v Menze SÚZ ČVUT na Strahově za účasti 350 plavců, trenérů, asistentů, podporovatelů a rodičů olympijský vítěz Lukáš Pollert, čtyřnásobný paralympijský vítěz a zakladatel programu Martin Kovář, historicky první plavecká vozíčkářská medailistka z MS Milada Kunová, místostarosta Prahy 6 Petr Prokop, významná podporovatelka programu a majitelka sklárny Moser Kateřina Zapletalová, Ondřej Kolenatý z Intaxu a další příznivci a podporovatelé. Večer provázel slovem Náčelník Kmene paraplavců Jan Nevrkla a hudebně vše podbarvil Saxofonový orchestr ZUŠ Jana Hanuše, táborští Flying Parties a o závěr jako z omalovánek se postaral kníže pornofolku Záviš. Závod a vyhlášení se uskutečnili 31 let od první para plavecké akce na Strahově uspořádané 1992 pozdějším čtyřnásobným paralympijským vítězem Martinem Kovářem a jeho trenérem Janem Nevrklou, téměř na den přesně 25 let od založení KONTAKT bB, dnes ČESKÉ PARA PLAVÁNÍ z.ú. a bez tří týdnů 24 let od založení pořádajícího sportovního klubu PARA PLAVÁNÍ PRAHA z.s.

Akce pořádal sportovní klub PARA PLAVÁNÍ PRAHA z.s. ve spolupráci s ČESKÉ PARA PLAVÁNÍ z.ú. s garancí Sekce paraplavání Českého svazu plaveckých sportů (ČSPS) a Sportovně technického výboru paraplavání Českého paralympijského výboru (ČPV).

 

Organizační výbor a kontakt:

Jan Nevrkla, předseda – 606 637 097

Štěpán Cagaň, ředitel závodu – 736 713 204

email: ppp@paraplavanipraha.cz, web: https://paraplavanipraha.cz

KEMP STRAKONICE 2023

Termín: 9. – 29. 7. 2023

Propozice

Letos to bylo 30 let od I. ročníku. Od roku 1993 proteklo v Otavě a přes žlábky bazénu Na Křemelce mnoho vody. 

Tři intenzivní týdenní turnusy, na každém 40 para plavců.

Celkem bylo přijato 100 plavců ze 7 sportovních klubů. 

Akci jsme uspořádali s pomocí 33 instruktorů a osobních asistentů.

Děkujeme za vstřícnost a milé jednání zaměstnancům Plaveckého areálu STARZ v čele s provozní vedoucí Petrou Šímovou, díky za spolupráci plavčíkům Radkovi Jungovi a Aleši Volákovi. Za zajištění stravy Martinu Chylíkovi, Michalu Polatovi a velitelce Hance. Děkujeme za poskytnutí zázemí v klubovně Junák – český skaut, vedoucímu střediska Strakonice Michalu Spimmerwimmerovi.

Děkujeme za finanční podporu: Čtení pomáhá, Konto Bariéry, Nadace Jedličkův ústav, Lidl

Fotografie od Fany Foriánkové   I. turnus   /   II. turnus    /   III. turnus

Fotografie od Kristýny Matouškové

Fotografie od Adély Borkovcové

Výsledky závodů – Strakonice Cup I.  /  Strakonice Cup II.

Výsledky závodu pohárové série – PARA SWIM OPEN AIR

Předávající

Lukáš Pollert / olympijský vítěz a lékař anesteziolog, otec 6 dětí

Kateřina Psíková Coufalová / paralympijská vítězka, trojnásobná matka, žena, plavkyně, která změnila klasifikační třídy

Martin Kovář / čtyřnásobný paralympijský vítěz, dvojnásobný mistr světa, mistr Evropy, držitel světových rekordů v pěti disciplínách

 

Kategorie Nejmladší žáci

  Johana Čipižáková / 2013 / PARA PLAVÁNÍ PRAHA

  Lukáš Páv / 2013 / PARA PLAVÁNÍ PRAHA

  Isabela Fanta / 2013 / PARA PLAVÁNÍ PRAHA

Kategorie Žáci

 Jakub Vaněk / 2008 / SK KONTAKT OSTRAVA

 Alexandra Borská / 2007 / PARA PLAVÁNÍ PRAHA

  Matěj Staša / 2009 / SK KONTAKT KARLOVY VARY

Kategorie Junioři

  David Kratochvíl / 2007 / Plavecký klub Tachov

  Martin Batka / 2005 / CENTRUM HENDIKEPOVANÝCH PLAVCOV

  Alžběta Kubová / 2007 / CENTRUM HENDIKEPOVANÝCH PLAVCOV

Kategorie Open – ženy

 Vendula Dušková / 1998 / SK KONTAKT KARLOVY VARYA

  Anežka Floriánková / 2002 / PARA PLAVÁNÍ PRAHA

  Eva Linhartová / 2000 / PK Jindřichův Hradec

Kategorie Open – muži

  David Kratochvíl / 2007 / PK TACHOV

  Arnošt Petráček / 1991 / Plavání České Budějovice

  Tadeáš Strašík / 2000 / PARA PLAVÁNÍ PRAHA

Kategorie družstev – Putovní pohár MOSER CUP

 PARA PLAVÁNÍ PRAHA – A

 SK KONTAKT BRNO – A

 SK KONTAKT KARLOVY VARY – A

  4.  PARA PLAVÁNÍ PRAHA – B

  5.  SK KONTAKT BRNO – B

  6.  SK KONTAKT OSTRAVA

Soustředění Orlík

V termínu od 13. do 18. března 2022 jsme uspořádali soustředění na Orlíku. Akce se zúčastnilo 12 plavců z klubů PARA PLAVÁNÍ PRAHA, SK KONTAKT KARLOVY VARY a SK KONTAKT BRNO. Na programu 2x denně trénink, wellness, plavání v řece, zdravé cvičení a pobyt na čerstvém vzduchu. Díky Hotel Orlík s Jirkou Červinkou v čele.

Fotky

MITROPA CUP 2022

 

MITROPA CUP je pohárová série závodů v para plavání otevřená všem zemím se zaměřením na země Střední Evropy. Soutěž pořádá ČESKÉ PARA PLAVÁNÍ z.ú. se záštitou Českého paralympijského výboru, z.s. a ve spolupráci s plaveckými kluby Českého PARA sportu, z.s.

Předpis soutěže

Formulář pro přihlášení závodu do série

Průběžné výsledky série po 4. kole

POHÁREK

Datum: 26. března 2022

Pořadatel: SK KONTAKT KARLOVY VARY, z.s.

Místo konání: Krytý bazén Sokolov, Husovy Sady 1813, 356 01 Sokolov

Propozice   Výsledky   Fotogalerie

PARA SWIMMING CUP PRAGUE

Datum: 7. – 8. května 2022

Pořadatel: PARA PLAVÁNÍ PRAHA z.s.

Místo konání: Aquacentrum Šutka, Čimická 848/41, 182 00 Praha 8

Propozice   Výsledky   Fotogalerie

Mistrovství ČR

Datum: 28. května 2022

Pořadatel: SK KONTAKT BRNO z.s.

Místo konání: Bazén Slovany, Náměstí Gen. Píky 42, 326 00 Plzeň

Propozice   Výsledky   Fotogalerie

Para Swim Open Air

Datum: 29. července 2022

Pořadatel: ČESKÉ PARA PLAVÁNÍ z.ú.

Místo konání: Plavecký stadion Strakonice, Na Křemelce 305, 386 01 Strakonice

Propozice   Výsledky   Fotogalerie

Strahovské sprinty

Datum: 17. prosince 2022

Pořadatel: PARA PLAVÁNÍ PRAHA z.s.

Místo konání: Bazén Strahov, Vaníčkova 100/6, 160 17 Praha 6

Strahovské sprinty 2022

Strahovské sprinty

Nejmladší závod v pohárové sérii, zařazený v roce 2021, byl ve znamení sprintů od jeho vzniku, přes závodní program až po název. Závod pořádá PARA PLAVÁNÍ PRAHA, je koncipován pro všechny úrovně sportovců splňující kritéria pro závodní para plavání. Jak napovídá název závodu, závodní program sestává z nejkratších tratí, závod má spád, je atraktivní a např. polohové tratě v nejkratší podobě (75m pro třídy SM1-4 a 100m pro SM5 – 10) jsou přístupné většímu počtu plavců než paralympijské tratě 150 a 200m. Závod pořádáme v podobě, která je ekonomicky dostupná co největšímu počtu klubů. 

V roce 2022 Strahovské sprinty uzavřou pohárovou sérii MITROPA CUP.

Foto 2021 (Fany Floriánková)

Schůzka sportu para plavání

Termín: čtvrtek 28. 1. 2021 / 14.00

Místo: Strahov

Para plavání jako jeden sport pro všechny typy postižení sdružené v Českém paralympijském výboru řízený z jednoho místa ve spolupráci se všemi svazy. Struktura orgánů dle sekcí Českého svazu plaveckých sportů. Prezentace projektů ČESKÉHO PARA PLAVÁNÍ 2021 a dál.

 

Dokumenty

Program schůze

Statut ČPP

Kritéria pro reprezentaci

Plán akcí

Předpis soutěže

OpenSwim

OpenSwim

OpenSwim je tady!

Kluby para plavání mají k dispozici nový webový informační systém OpenSwim!

OpenSwim je výsledkem dlouholetého vývoje od roku 2006, kdy jsme přešli z naprogramovaného excelu na KOBEBIS a rozvíjeli jej tak dlouho, až se zrodil kompletně webový OpenSwim. Neustrneme a rozvíjíme ho stále dál. OpenSwim už umí anglicky a začínáme ho učit německy. Zodpoví jakoukoliv otázku. Je to vlastně centrální mozek lidstva odhalující plavání jako jedinou smysluplnou činnost. 🙂 Sláva!

Webové stránky OPENSWIM

KEMP STRAKONICE 2022

KEMP STRAKONICE 2022

Termín: 10. – 30. 7. 2022

Charakteristika: intenzivní soustředění pro všechny kluby para plavání se zájmem o intenzivní přípravu svých plavců a praxi a školení personálu.

Počet přihlášených účastníků 160 (99 plavců, 43 personálu, 18 doprovodů)

Děkujeme za vstřícnost a milé jednání zaměstnancům Plaveckého areálu STARZ v čele s provozní vedoucí Petrou Šímovou, díky za spolupráci plavčíkům Radkovi Jungovi a Aleši Volákovi. Za zajištění stravy Martinu Chylíkovi, Michalu Polatovi a velitelce Hance. Děkujeme za poskytnutí zázemí v klubovně Junák – český skaut, vedoucímu střediska Strakonice Michalu Spimmerwimmerovi.

Děkujeme za finanční podporu: Čtení pomáhá, Konto Bariéry, Nadace Jedličkův ústav, Nadace Agel, Lidl

Propozice

Strakonice Cup 2022 I – výsledky závodu

Strakonice Cup 2022 II – výsledky závodu

Para Swim Open Air 2022 – výsledky závodu

______________________________

Foto I. turnus

Foto II. turnus

Foto III. turnus